ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2018, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων « Βία SΤΟP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:

  1. Σχολικός Εκφοβισμός
  • Παρουσιάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη της σχολικής βίας.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε τέσσερα σχολεία πρωτοβάθμιας και σε πενήντα εφτά σχολεία δευτεροβάθμιας των Νομών Καβάλας και Δράμας, με εκπαιδεύσεις σε θέματα εξαρτήσεων, θέματα ταυτότητας φύλου και ενδοσχολικού εκφοβισμού.

  • Αντιμετώπιση Περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμου

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-018, η ομάδα του ΒΙΑ-STOP αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε  περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

 

  1. Ενδοοικογενειακή Βία
  • Ψυχολογική Υποστήριξη των Θυμάτων

Ο αριθμός των ατόμων – θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία έφτασε τα 66

  • Νομική Συμβουλευτική Θυμάτων

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβε δωρεάν νομική συμβουλευτική μέχρι στιγμής κατά το έτος 2018 ήταν 32 άτομα.

 

  1. Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών

Για έκτο έτος πραγματοποιείται μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές. Απευθύνθηκαν   5 άτομα – δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3- 6 έτη.

 

 Ημερίδες

  • Διοργάνωση εκδήλωσης σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, τον δικηγορικό σύλλογο Καβάλας, τον Δήμο Καβάλας και τη Βρετανική Πρεσβεία με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία και διακίνηση των ανθρώπων - δυο σύγχρονα εγκλήματα», στις 13 Ιανουαρίου 2018.

  • Ενημερωτική δράση στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Καβάλας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας, με στόχο την πληροφόρηση των φιλοξενούμενων για τη νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, στις 21 Μαρτίου του 2018.

  • Ενημερωτική δράση στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Δράμας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, με στόχο την πληροφόρηση ομάδας ανδρών για τη νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, στις 2 Μαΐου του 2018.

  • Συμμετοχή σε ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Ηρακλείου και το δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, στο Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο: «Ο ανήλικος ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας», στις 8 Ιουνίου 2018.

  • Ενημέρωση του προσωπικού του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με το φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας, στις 26 Ιουνίου 2018.

  • Ενημερωτική δράση στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Καβάλας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με στόχο την πληροφόρηση ομάδας γυναικών για τη νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, στις 5 Ιουλίου του 2018.

  • Συμμετοχή του φορέα, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής που πραγματοποιήθηκε, στις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018.

  • Ημερίδα ενημέρωσης στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πλαίσια του συνεδρίου Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής, με θέμα την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση τη βία κατά των γυναικών και των  κοριτσιών, στις 25 Νοεμβρίου 2018.

  • Ενημερωτική δράση στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Ν. Απολλωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με στόχο την πληροφόρηση ομάδας γυναικών για τη νομοθεσία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, στις 28 Νοεμβρίου 2018.

 

Άλλες Δράσεις

  1. Ανθρωπιστική βοήθεια και συλλογή πρώτων ειδών ανάγκης, για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, στις 25 Ιουλίου 2018.
  2. Πρακτική Άσκηση: Για έκτη συνεχή χρονιά, το ΒΙA-STOP είναι πιστοποιημένος φορέας Πρακτικής Άσκησης από το Σύστημα Άτλας, για τις σχολές Κοινωνικής διοίκησης και πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής (μεταπτυχιακό) και Ψυχολογίας. Έχει απασχοληθεί μέχρι στιγμής 1 άτομο για την πρακτική του άσκηση μέσα στο 2018.