Απολογισμός Δράσεων 2015
Κατά τη διάρκεια του 2015, το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία STOP» δραστηριοποιήθηκε στους εξής τομείς:
1. Σχολικός Εκφοβισμός
1.1 Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού Σεπτέμβριος 2014-Μάιος 2015
Για δεύτερη φορά φέτος, στο νομό Καβάλας υπάρχει μια ευρεία συνεργασία φορέων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας σε τρία μέτωπα: στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, σε συντονισμό του «ΒΙΑ-STOP». Το παρόν πρόγραμμα έχει πάρει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης είναι 3-4 σχολικές ώρες ανά ομάδα παιδιών, και το ιδανικό μέγεθος της ομάδας είναι έως 40 άτομα, αν και συνήθως η εκπαίδευση πραγματοποιείται ανά σχολική τάξη. Ενημερώθηκαν 3646 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (44%) από 16 σχολεία στο νομό Καβάλας, ενώ πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε συνολικά 27 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
1.2 Ομάδα Παρέμβασης Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Σε συντονισμό του «ΒΙΑ-ΣΤΟΠ» συστάθηκε η ομάδα παρέμβασης κατά του σχολικού εκφοβισμού, στην οποία συμμετείχε ένα ή και περισσότερα άτομα από τους φορείς που εκπροσωπευαν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης, δηλαδή από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, τα ΚΕΔΔΥ Καβάλας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, πάντα σε συντονισμό από το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ.
1.3 Αντιμετώπιση Περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμού
Κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, η ομάδα του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ αντιμετώπισε 19 περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, σε παιδιά δημοτικού (7 περιστατικά), σε παιδιά γυμνασίου (9 περιστατικά), και σε παιδιά Λυκείου ( 3 περιστατικά)
1.4 Αλυσίδα Προστασίας Κατά της Σχολικής Βίας®
Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η Αλυσίδα Προστασίας Κατά της Σχολικής Βίας, που διοργανώθηκε από την ομάδα παρέμβασης κατά του σχολικού εκφοβισμού, σε συντονισμό του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ, και με τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 1200 μαθητές, εκπροσωπεύοντας 26 σχολεία, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και γονείς.
1.5. Παρέμβαση στις Παιδικές Κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ
Τον Ιούλιο του 2015 τα στελέχη του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ Φώτου Ελένη και Νικόλαος Καραγιαννίδης, πραγματοποίησαν κύκλο παρεμβάσεων κατά της σχολικής βίας με παρουσιάσεις και βιωματικά παιχνίδια στις παιδικές κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ στη Κασσάνδρα του Ν. Χαλκιδικής
2. Ενδοοικογενειακή Βία
2.1. Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης ΕΣΠΑ
Στο πλαίσιο της πράξης 3.2.4. «υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)» (α’ και β’ κύκλος) του επιχειρησιακού προγράμματος «διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013» με τίτλο: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών» διάρκειας 2 ετών και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους €64,890. Οι συγκεκριμένες πραγματοποιηθείσες ενέργειες κατά το 2015 είναι:
2.2 Ψυχολογική Υποστήριξη Θυμάτων
Ο αριθμός των ατόμων-θυμάτων βίας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και έλαβαν υποστηρικτική ψυχοθεραπεία τουλάχιστον 5 συνεδριών έφτασε τα 60 (28/07/2015).
2.3 Νομική Συμβουλευτική Θυμάτων
Ο αριθμός των ατόμων που έλαβε δωρεάν νομική συμβουλευτική κατά το έτος 2015 ήταν 40 άτομα.
2.4 Ιατροδικαστικές Εξετάσεις
Λόγω έλλειψης ειδικού ιατροδικαστή σε δημόσιο φορέα, κατά το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 15 ιατροδικαστικές εκθέσεις σε ενήλικες και παιδιά.
2.5 Πρόγραμμα Θεραπείας Θυτών
Για τρίτο έτος πραγματοποιείται μέσω του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης το πρόγραμμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για τους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τις δικαστικές αρχές. Απευθύνθηκαν 10 άτομα –δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ετών.
Διάκριση του στελέχους του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ Νικολάου Καραγιαννίδη από το State Department των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Δράση του κατά της έμφυλης βίας.
3. Ημερίδες
- Πραγματοποίηση του 2ου κύκλου Σεμιναρίων Πρόληψης Θυματοποίησης (Οκτώβριος 2014 –Ιανουάριος 2015)
- Πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο: «Απολογισμός Προγράμματος Σχολικού Εκφοβισμού», στις 15-05-2015
- Πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο: «Η ενδοοικογενειακή βία στους χώρους της υγείας», στις 15-07-2015 στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με τη συνδιοργάνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
- Συμμετοχή σε ημερίδα στις 18-11-2015 των στελεχών Κουτσούκη Σπυρίδων και Φώτου Ελένης, που έχει διοργανωθεί από τη Φιλόπτωχο αδελφότητα κυριών Καβάλας και τη Μέριμνα για το παιδί
- Συμμετοχή σε ημερίδα στις 09-12-2015 με τίτλο: «Δυσλειτουργία στην οικογένεια: Ο κύκλος της βίας και της προδοσίας», των στελεχών Καραγιαννίδη Νικόλαου και Φώτου Ελένης που έχει διοργανωθεί από την Πρωτοβουλία για το παιδί στη Βέροια.
- Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση στις 12-12-2015 των στελεχών Κουτσούκη Σπυρίδων και Φώτου Ελένης, που έχει διοργανωθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας
4. Άλλες Δράσεις
- Συμμετοχή σε Δράσεις Δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (Ιούλιος 2015)
- Συμμετοχή σε Δράσεις Δικτύωσης της Περιφέρειας ΑΜΘ για το Πρόγραμμα «Gimme Shelter»
- Παρουσίαση των Δράσεων του φορέας στην επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ (Νοέμβριος)
- Παρουσιάσεις σε συνεργασία με το σύλλογο αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας (Νοέμβριος)
- Για δεύτερη χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ έχει δημιουργήσει την ομάδα διαλεύκανσης εγκλημάτων, και πραγματοποιεί παρουσιάσεις στο εγκληματολογικό εργαστήρι της νομικής.
- Πρακτική Άσκηση: Για Δεύτερη συνεχή χρονιά, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ είναι πιστοποιημένος φορέας Πρακτικής Άσκησης από το Σύστημα Άτλας, για τις Σχολές Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής (μεταπτυχιακό) και Ψυχολογίας. Έχουν απασχοληθεί μέχρι στιγμής 2 άτομα για την πρακτική τους άσκηση μέσα στο 2015.
- Διοργάνωση εβδομάδας ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, τη Δημωφέλεια, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και 14 ακόμη φορείς.